Nórsko: Súd nariadil vypracovanie nového psychiatrického posudku pre Breivika

10.02.2012 Celý región

Oslo 10. februára (TASR) - Nórsky súd dnes nariadil vypracovanie nového psychiatrického posudku pre atentátnika Andersa Behringa Breivika, ktorý vlani v júli zabil 77 ľudí.

Sudkyňa Wenche Elizabeth Arntzenová rozhodla, že nový posudok psychického stavu 32-ročného Nóra sa má vypracovať do konca marca. Z bezpečnostných dôvodov budú príslušné vyšetrenia a testy prebiehať priamo vo väzení. Nemali by pritom narušiť prípravy súdneho procesu, ktorý sa má začať 16. apríla.

Podľa sudkyne okresného súdu v metropole Oslo je nový posudok potrebný vzhľadom na rozsiahlu kritiku záverov prvého hodnotenia, na základe ktorého by Breivika nemohli poslať do väzenia, ale len na uzavretú psychiatrickú kliniku.

Sudkyňa po prvý raz nariadila opakovanie vyšetrení atentátnika už 13. januára. Právni zástupcovia obvineného sa proti rozhodnutiu odvolali, avšak neuspeli. Breivik vyhlásil, že s novými psychiatrami nebude spolupracovať.

Dvaja autori prvého súdom nariadeného posudku dospeli k záveru, že Breivik trpí paranoidnou schizofréniou v čase útokov bol v stave psychózy. Ich zistenia neskôr potvrdili aj odborníci z nórskej komisie forenznej medicíny. Iní experti však spochybnili, či by niekto trpiaci vážnou duševnou chorobou dokázal uskutočniť tak dobre naplánovaný útok.
 

Vyberte región